Blog

Retrospectiva del pintor Tur Costa a Sa Nostra Sala d’Eivissa

Sa Nostra Sala, l'espai expositiu de cultura del Consell d'Eivissa, acull des del dia 30 de maig i fins el 19 de juliol una exposició del pintor eivissenc Rafel Tur 
Costa (Santa Eulària des Riu, Eivissa, 1927) que efectua una retrospectiva de la 
seua carrera artística.

Quan es parla d’art a Eivissa és impossible no mencionar Rafel Tur Costa (Santa Eulària des Riu, Eivissa, 1927) com un dels principals pintors de les nostres illes. Podríem dir que fou el primer artista abstracte nascut a les Balears i un dels que ha traspassat l’àmbit insular per exposar a galeries i museus nacionals i internacionals de renom.

Tot i que va iniciar estudis de dibuix a l’Escola d’Arts i Oficis d’Eivissa, la seua formació és essencialment autodidacta. Va ser l’arribada el 1955 d’un grup d’estudiants de belles arts de la Hochschule für bildende Künste de Berlín (entre els quals hi havia la que es convertiria en la seua esposa, Anneliese Witt), la creació del Grupo Ibiza 59, així com l’aparició de galeries compromeses amb l’art contemporani els fets que li obriren nous camins culturals i el posaren en contacte amb els plantejaments artístics de l’avantguarda europea.

L’any 1958 inicià la seua trajectòria artística amb obres associades a l’informalisme, caracteritzades per la utilització de colors obscurs relacionats amb el color negre, però que aviat foren desterrats amb la introducció de colors d’intensa vibració que envaïren l’espai pictòric a manera de grafismes. A l’entrada dels anys setanta la seua obra experimentà un important canvi, que es manifestà per la introducció del color plata acompanyat d’accidents que es produïen a la tela. A partir d’aquell moment personalitzà la seua pintura amb l’elecció del blanc com a element predominant i començà a preparar el camí cap al collage amb formes geomètriques, línies rectes, cartolines i papers aferrats on posteriorment farà incisions, forats, ratllats i rascats per deixar a la vista el color plasmat a baix. En aquestes obres queda patent la seua gran preocupació per la matèria, les textures i la profunditat que ha mantengut fins avui.

Ha rebut diferents guardons entre els quals cal destacar: el Premi de Dibuix Joan Miró (1972), Importantes de Diario de Ibiza (2001), el Premi Ramon Llull de les Arts (2001), la Medalla d’Honor de la Acadèmia de les Belles Arts Sant Sebastià de Palma (2017) i el Premi Xarc de l’Ajuntament de Santa Eulària des Riu.

Aquest més d’abril de 2019 ha rebut la Medalla d’Or de l’Illa atorgada pel Consell Insular d’Eivissa. Per aquest motiu, el Departament d’Educació, Patrimoni, Cultura i Joventut del Consell, a través d’aquesta retrospectiva, ha volgut mostrar a Sa Nostra Sala un recorregut a la trajectòria d’aquest artista que és un referent cultural de l’illa.

L’exposició s’inaugurarà el 30 de maig a les 20 hores i es podrà visitar a Sa Nostra Sala -carrer Aragó 17, Eivissa-. El dia 11 de juliol, a més, es realitzarà la presentació del catàleg de l’exposició i conferència “Al voltant de l’obra de Tur Costa” a càrrec de Biel Amer, crític i comissari d’art.