Carloandrés

“El pintor Carloandrés d’origen valencià però nascut a A Coruña l’any 1926, es va establir a Eivissa l’any 1958, lloc on ha viscut i ha desenvolupat la major part de la seva carrera artística. Per tant, enguany es compleixen 60 anys de la seva arribada a Eivissa.

Des de ben jove, l’artista ja combina diferents expressions artístiques: l’escultura, el dibuix, el gravat, l’aquarel·la, i l’oli sobre llenç i sobre taula. Durant els anys quaranta va portar a terme una sòlida formació acadèmica a les escoles de Belles Arts de Madrid i València, etapa que combina amb la feina d’aprenent al taller dels famosos imatgers valencians Rausell i Llorens.

Enguany es compleixen els 70 anys de la seva primera exposició. Fou el mes de juny de 1948 a la mítica Sala Mateu de València. Carloandrés tenia llavors 22 anys, i la mostra abastava alguns dels seus gèneres preferits, el retrat, el paisatge i la natura morta, gèneres que s’aniran reinterpretant sense desaparèixer mai de la seva obra. Aquest fou l’inici d’una carrera professional i artística d’un pintor enquadrat dins el realisme i entregat a l’art com a creador i com a mestre.

Després d’obtenir per concurs oposició la primera pensió individual de la Caixa d’Estalvis de València (1950-191), Carloandrés viatja per tot el país fent un estudi sobre el pintor Zurbarán. Fou gràcies a aquest treball, que tingué el primer contacte amb les illes Balears, amb una breu estada a Palma.

L’any 1958 obtingué la segona millor puntuació a les oposicions per a les càtedres de Dibuix Artístic de les escoles d’Art i Oficis, i tria la plaça de Dibuix Artístic de l’Escola d’Arts Aplicades i Oficis Artístics d’Eivissa, atret per la fama de centre de reunió de pintors i artistes. Arriba a Eivissa el 24 de juliol i s’estableix amb la seva família a una casa de sa Carrossa, on fa una gran amistat amb Isidor Macabich.

També imparteix classes de dibuix al Seminari i al col·legi de la Consolació. De 1981 a 1983 també dirigeix l’Escola d’Arts i Oficis. Fins a la seva jubilació l’any 1991, han passat per les seues classes una llarga llista d’alumnes, futurs pintors, escultors, decoradors i arquitectes, entre ells, Vicent Calbet, Maria del Carmen Zaragoza, Josep Marí, Pere Guasch, Francesc Riera Bonet, Toni Cardona, Carles Guasch o Joan Ribas, entre molts d’altres.  

Com a pintor, a Eivissa fa un tomb cap a un estil colorit i lluminós, trencant amb el mite del blanc eivissenc. Busca l’esperit de les coses i l’ànima de les persones a través d’unes obres plenes de color, amb la llum reflectida sobre els elements, sobre els paisatges. Com a retratista destaquen les obres que va fer als personatges de l’Eivissa de mitjans del segle XX.

Els viatges i estades a altres llocs, ajudaren a l’artista a madurar i trobar nous punts de vista i nous reptes. El  1965 descobrí Morella, lloc on estiuejà durant més d’una dècada. Fou un enamorat del seu paisatge i així ho deixa plasmat a les seves obres. Després intercala altres estades a Jaca i a Castro Urdiales, on segueix exercitant el seu amor al paisatge, amb noves reinterpretacions de la natura morta i el retrat.

Tant el poeta José Hierro com el crític Marqués de Lozoya han dedicat favorables crítiques amb motiu d’alguna de les exposicions de Carloandrés. El pintor ha exposat en més de cinquanta ocasions de forma individual a diferents sales de Mallorca, Sevilla, València, Saragossa, Madrid, Neuchatel i Lavaux (Suïssa), entre d’atres.

A Eivissa ha mostrat la seva obra en nombroses exposicions, la primera d’elles l’estiu de 1959, acabat d’arribar a l’illa, a la Sala de Cultura de la Caixa de Pensions, amb bona crítica per part de la premsa i del públic. També ha participat en un gran nombre de mostres col·lectives.

Al llarg de la seva carrera ha obtingut nombrosos premis i mencions a certàmens, com la medalla de bronze a la Biennal d’Art del Regne de València (1951), o la medalla de plata de la primera Exposició de Belles Arts de la Societat Bennimar de València (1954).

La concessió Menció Honorífica Especial 2018 a Carloandrés, iniciativa que proposa l’equip de govern de l’Ajuntament d’Eivissa, representa el reconeixement a tota una vida absolutament compromesa i dedicada a l’art, tant a l’àmbit de la creació com a través de la seva carrera com a professor i mestre d’artistes.

És per això que es presenta aquest informe, a petició del Regidor de Cultura i Patrimoni.

Ana Colomar Marí

Responsable Biblioteca / Arxiu

Eivissa, 3 d’agost de 2018″

Llegir més

Cronologia

1926. Neix a Sada (A Corunya) tercer fill d’Alfons López Vidal natural de València – caporal de carrabiners i músic militar – i de Manuela del Rey Martín de Vidales, nascuda a El Escorial

1929. Es trasllada a viure a l’Escorial (Madrid), seu del Col·legi de Carrabiners, on son pare havia estat destinat en qualitat de músic de la banda. Inici dels estudis primaris

1933. Es trasllada a viure a la província d’Almería a causa de l’ascens de son pare al grau de Sargent. Durant uns mesos al Pozo del Esparto i després a la platja de Jaraco

1934. Es trasllada al Grau de Gandia, on viurà els horrors de l’inici de la guerra civil (1936 ) i les dissensions a la rereguarda republicana. Presència l’assassinat d’un carrabiner de la República company de son pare, fet que el traumatitzarà profundament

1937 – 1940. Es trasllada a viure a València on romandrà durant tota la Guerra Civil Espanyola. Estudis de secundària a l’Institut Lluís Vives de València. Ingressa a l’Escola d’Arts i Oficis de València. Aprenent als tallers d’imatgeria de Rausell i Llorens de València

1941 – 1943. Inici dels estudis a l’Escola Superior de Belles Arts de San Fernando (Madrid) Premi “Molina Higueras”, Madrid.

1943 – 1946. Son pare abandona el servei i la família es trasllada, de forma definitiva, a València. Això permet que traslladi el seu expedient a l’escola Superior de Belles Arts de Sant Carles de València, a finals del segon curs de carrera (1943). Finalitza els seus estudis a l’escola de Sant Carles de València. Premi “Juan de Ribera”, València (1946)

1948. Primera exposició individual a València. Sala Mateu. Del 5 al 17 de juny

1949 – 1951. Exposició a Sevilla a la Galería de Arte. (11 al 25 de maig de 1949) Guanya el concurs oposició per a la Pensió de la Caixa d’Estalvis de València. Viatja per Espanya pintant i fent un estudi sobre Zurbarán. Menció d’Honor a la primera Biennal del Regne de València (1951)

1952. Contreu matrimoni a València amb Conxita Seguí Alabau

1953. Medalla d’Argent de l’Exposició “Homenaje a Joaquín Sorolla”. Sala de Exposiciones de Benimar. València.

1954. Neix a València la seva primera filla Conxa López Seguí. Ocupa la plaça de professor de Dibuix a l’Institut Laboral d’Ensenyança Mitjana de Lalín (Pontevedra) Exposició al Casino de Lalín (15 al 30 de juny de 1958)

1956. Segon premi del concurs dels Murals del Castell de les Navas del Marqués.  Madrid. Neix a València la seva segona filla Margarita López Seguí.

1958. Arriba per primera vegada a Eivissa (24 de juliol), per prendre possessió de la Càtedra de dibuix artístic de l’Escola d’Arts Aplicades i Oficis Artístics. S’estableix amb la seva dona i dues filles a una casa de Sa Carrossa, veïnat d’Isidor Macabich, amb qui establirà una gran amistat. Exposició a Sala Prat de València (15 al 31 de desembre de 1958)

1959. Trasllada el seu domicili al desaparegut edifici del carrer Ignasi Wallis, 1 (Eivissa). Estableix amistat amb el pintor català Miquel Villà. Exposició a la Sala de La Caixa de Pensions (del 6 al 22 d’agost de 1959). Realitza la talla de la Mare de Déu des Vedrà, que s’entronitza a la Cova del Beat Pare Palau (Es Vedrà) el dia 20 de setembre.

1959. Exposició a Lavaux (Suïssa). Saint Saphorin. Chambre haute de l’Auberge de l’Onde. Del 15 de desembre al 10 de gener

1960. Exposició a Eivissa. Galeria Tanit.  23 de juliol al 6 d’agost. Neuchâtel (Suïssa). L’ancienne imprimerie du Banneret. del 6 d’agost al 31 de desembre de 1960

1961. Neix a Eivissa el seu tercer fill, Andreu Carles López Seguí (gener). Es trasllada a viure a la casa de l’avinguda d’Espanya 54 (Eivissa), alló que llavors era l’eixample de la Ciutat. Exposició a la Sala de La Caixa de Pensions. Del 24 de juliol al 3 d’agost. Comença a donar classes d’Història de l’Art al Col·legi Seminari. Participa en el concurs per la decoració de l’absis de la Basílica d’Arantzazu

1962. Vevey (Suïssa). Galerie Arts et Lettres (del 17 de febrer al 4 de març de 1962) Exposició a la Sala de La Caixa de Pensions d’Eivissa (del 26 de juliol al 4 d’agost de 1962) Exposició a les Galeries Danús. Palma (del 15 al 30 de novembre de 1962)

1963. Eivissa. Sala de La Caixa de Pensions. Del 20 de juliol al 4 d’Agost. Comença a donar classes de dibuix al Col·legi de la Consolació d’Eivissa

1964. Madrid. Sala Toisón. Del 22 de febrer al 4 de març. Saragossa. Albiac. del 28 de març al 30 d’abril. Eivissa. Sala de La Caixa de Pensions. De l’11 al 21 de juliol

1965. Palma. Galeries Costa. Del 13 al 26 de febrer. Eivissa. Sala de La Caixa de Pensions. De l’11 al 21 de juliol

1966. Palma. Círculo de Bellas Artes. Del 21 de maig al 2 de juny

1967. Palma. Círculo de Bellas Artes. Del 10 al 23 de juny

1968. Palma. Círculo de Bellas Artes. Del 23 de novembre al 6 de desembre. Eivissa. Sala d’art d’Ebusus. Viatja a la Pobla de Segur (Lleida) convidat pel seu amic el pintor Miquel Villà i Bassols a pintar junts durant tres mesos

1969. Coneix Morella i hi pinta els primers quadres i dibuixos. Durant deu anys es desplaçarà cada any durant l’estiu a pintar-hi

1971. Eivissa. Sala Xarc. 2 al 15 d’octubre

1972. Madrid. Grifé & Escoda. Del 17 al 22 d’abril. Palma. Círculo de Bellas Artes. Del 3 al 17 de juny

1973. Palma. Galeria J. Blanes. Del 13 de desembre al 9 de gener del 1974

1974. Palma. Galeria J. Blanes. Abril

1975. Palma. Galería J. Blanes

1978. Palma. Galeria Byblos. Del 2 al 17 de febrer

1979. Palma. Galeria Danús. De l’1 al 15 de febrer. Eivissa. Sala de l’Escola d’Arts Aplicades i Oficis Artístics. Del 18 al 28 de setembre

1980. Palma. Galeria Danús. De febrer a. Eivissa. Sala de l’Escola d’Arts Aplicades i Oficis Artístics. Del 21 al 30 de setembre

1981 – 1983. Nomenat Director de l’Escola d’Arts i Oficis. Palma. Galeria Danús (del 5 al 19 de febrer de 1981) Eivissa. Sala de l’Escola d’Arts Aplicades i Oficis Artístics (del 15 al 30? de setembre de 1981) Palma. Galería Nadal (del 3 al 15 d’octubre de 1983)

1985. Deixà les classes de dibuix del Col·legi Seminari i del Col·legi de la Consolació a Eivissa.

1987. Eivissa. Sala de l’Escola d’Arts Aplicades i Oficis Artístics. Del 15 al 25 de setembre

1990. Eivissa. Sala de l’Escola d’Arts Aplicades i Oficis Artístics. Del 26 de novembre al 11 de desembre

1991. Es jubila de professor de l’Escola d’Arts i Oficis d’Eivissa

1995. Palma. Galeria Horrach Moyà. Del 14 al 27 de febrer

1997. Eivissa. Alhadros Centre Cultural. Del 15 d’octubre al 31 d’octubre

2006. Eivissa. Club Diario de Ibiza.

2007. Medalla d’Or del Grup Filatèlic de Palma, en agraïment als seus treballs postals

2011. Eivissa. Exposició Antològica al Centre Cultural S’Alamera del Consell d’Eivissa.

2017. Exposició retrospectiva a Morella. “Carloandrés. Retorn a Morella. 1965 – 1978” Sales Gòtiques de l’Ajuntament de Morella, del 5 d’agost al 12 de setembre. Amb el patrocini de l’Ajuntament de Morella, l’Institut d’Estudis Baleàrics, la Conselleria de Cultura, Participació i Esports del Govern de les Illes Balears, i la Fundació Baleària.

2018. Exposa ala Fundació Coll Bardolet de Valldemossa.  “Carloandrés. Retorn a Morella. 1965 – 1978”. Del 17 de febrer al 15 d’abril. Perllongada fins als darrers dies d’abril. Amb el patrocini de l’Ajuntament de Valldemossa, l’Institut d’Estudis Baleàrics, la Conselleria de Cultura, Particpació i Esports del Govern de les Illes Balears, i la Fundació Baleària.

2018. Mora Eivissa el 18 de juliol. Pocs dies després l’Ajuntament d’eivissa li concediex la Menció Honorífica Especial 2018. Amb motiu de les Festes dela Terra 2018 s’inauguren sengles exposicions homenatge al pintor:  “Carloandrés a Eivissa. 1958 – 2018. Obres d’ara, obres d’ahir” Amb el patrocini de l’Ajuntament de la Ciutat amb motiu de les Festes de la Terra 2018, de la Conselleria de Cultura, Participació i Esports del Govern Balear i la Fundació Baleària. Sala Es Polvorí, del 3 al 30 d’agost. Eivissa i “Carloandrés a Eivissa. 1958 – 2018. Obres d’ara, obres d’ahir” Amb el patrocini de l’Ajuntament de la Ciutat amb motiu de les Festes de la Terra 2018, de la Conselleria de Cultura, Participació i Esports del Govern Balear i la Fundació Baleària. Sala de l’Antic Refectori de l’Ajuntament d’Eivissa, del 3 al 30 d’agost. Eivissa

2019. El dia 18 de febrer, es constitueix a Eivissa, a iniciativa de la seva viuda Concepció Seguí i dels seus hereus, la Fundació Carloandrés . Fruit del desig de l’artista de llegar part de la seva col·lecció de pintures a la Ciutat on va viure des de 1958, així com de col·laborar a la memòria i l’estudi de la pintura i els pintors a l’Eivissa del segle XX.

El Patronat de la Fundació està format per familiars i amics de l’artista, i contempla la presència de representants del Govern de les Illes Balears, de l’Ajuntament d’Eivissa, de l’Ajuntament de Morella i del Consell d’Eivissa.

La Fundació té dos objectius principals: d’una banda preservar, exhibir i difondre l’obra pictòrica de Carloandrés i d’altra la promoció, l’estudi i la difusió de la pintura eivissenca del segle XX, en tots els seus aspectes i variants. La seu de la Fundació Carloandrés ocupa el seu estudi a Eivissa, lloc on es custodia una part important del seu llegat pictòric, així com el seu arxiu i biblioteca.

Del 4 al 27 d’abril, té lloc a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània de València i organitzada a l’Espai Illes Balears per la Conselleria de Cultura, Participació i Esports del Govern Balear i Acció Cultural del País Valencià, amb el suport de l’Ajuntament d’Eivissa, el Consell d’Eivissa, l’Ajuntament de Morella, i la Fundació Baleària, l’exposició “Carloandrés a Eivissa. 1958 – 2018” amb obres d’Eivissa i Morella.

Llegir més

Exposicions

INDIVIDUALS

1– 1948. València. Sala Mateu. Del 5 al 17 de juny

2– 1949. Sevilla. Galería de Arte. De l’11 al 25 de maig

3– 1958. Lalín (Pontevedra) Casino de Lalín. Del 15 al 30 de juny

4– 1958. València. Sala Prat.  Del 15 al 31 de desembre

5– 1959. Eivissa. Sala de La Caixa de Pensions. Del 6 al 22 d’agost

6 – 1959 – 1960. Lavaux (Suïssa). Saint Saphorin. Chambre haute de l’Auberge de l’Onde. Del 15 de desembre al 10 de gener

– 1960. Eivissa. Galeria Tanit.  23 de juliol al 6 d’agost

8. 1960. “Hoteles Florida y San Antonio” Agost

– 1960. Neuchâtel (Suïssa). L’ancienne imprimerie du Banneret. del 6 d’agost al 31 de desembre de 1960

10 – 1961. Eivissa. Sala de La Caixa de Pensions. Del 24 de juliol al 3 d’agost

11 -1962. Vevey (Suïssa). Galerie Arts et Lettres. 17 de febrer al 4 de març

12– 1962. Eivissa. Sala de La Caixa de Pensions. Del 26 de juliol al 4 d’agost

13 – 1962. Palma. Galeries Danús. Del 15 al 30 de novembre

14 – 1963. Eivissa. Sala de La Caixa de Pensions. Del 20 de juliol al 4 d’Agost

15 – 1964. Madrid. Sala Toisón. Del 22 de febrer al 4 de març

16– 1964. Saragossa. Albiac. del 28 de març al 30 d’abril

17– 1964. Eivissa. Sala de La Caixa de Pensions. Del 11 al 21 de juliol

18- 1964. Eivissa. Galeria Xaim

19– 1965. Palma. Galeries Costa. Del 13 al 26 de febrer

20– 1965. Eivissa. Sala de La Caixa de Pensions. Del 11 al 21 de juliol

21- 1965. Galeria Xaim. Agost

22– 1966. Palma. Círculo de Bellas Artes. Del 21 de maig al 2 de juny

23– 1967. Palma. Círculo de Bellas Artes. Del 10 al 23 de juny

24– 1968. Palma. Círculo de Bellas Artes. Del 23 de novembre al 6 de desembre

25– 1968. Eivissa. Sala d’art d’Ebusus

26– 1971. Eivissa. Sala Xarc. 2 al 15 d’octubre

27– 1972. Madrid. Grifé & Escoda. Del 17 al 29 d’abril

28- 1972. Palma. Círculo de Bellas Artes. Del 3 al 17 de juny

29– 1973. Palma. Galeria J. Blanes. Del 13 de desembre al 9 de gener del 1974

30– 1974. Palma. Galeria J. Blanes. Abril

31– 1975. Palma. Galería J. Blanes

32– 1978. Palma. Galeria Byblos. Del 2 al 17 de febrer

33– 1979. Palma. Galeria Danús. Del 1 al 15 de febrer

34– 1979. Eivissa. Sala de l’Escola d’Arts Aplicades i Oficis Artístics. Del 18 al 28 de setembre

35– 1980. Palma. Galeria Danús. De febrer a

36. 1980. Eivissa. Sala de l’Escola d’Arts Aplicades i Oficis Artístics. Del 21 al 30 de setembre

37– 1981. Palma. Galeria Danús. Del 5 al 19 de febrer

38– 1982. Eivissa. Sala de l’Escola d’Arts Aplicades i Oficis Artístics. Del 15 al 30? de setembre

39– 1983. Palma. Galería Nadal. Del 3 al 15 d’octubre

40– 1987. Eivissa. Sala de l’Escola d’Arts Aplicades i Oficis Artístics. Del 15 al 25 de setembre

41– 1990. Eivissa. Sala de l’Escola d’Arts Aplicades i Oficis Artístics. Del 26 de novembre al 11 de desembre

42– 1995. Palma. Galeria Horrach Moyà. Del 14 al 27 de febrero

43– 1997. Eivissa. Alhadros Centre Cultural. Del 15 d’octubre al 31 d’octubre

44– 2006. Eivissa. Club Diario de Ibiza.

45– 2011. Eivissa. Exposició Antològica al Centre Cultural S’Alamera del Consell d’Eivissa.

46- 2017. Morella. “Carloandrés. Retorn a Morella. 1965 – 1978” Sales Gòtiques de l’Ajuntament de Morella, del 5 d’agost al 12 de setembre. Amb el patrocini de l’Ajuntament de Morella, l’Institut d’Estudis Baleàrics, la Conselleria de Cultura, Particpació i Esports del Govern de les Illes Balears, i la Fundació Baleària.

47- 2018. Valldemossa.  “Carloandrés. Retorn a Morella. 1965 – 1978”. Fundació Cultural Coll Bardolet, del 17 de febrer al 15 d’abril. Perllongada fins als darrers dies d’abril. Amb el patrocini de l’Ajuntament de Valldemossa, l’Institut d’Estudis Baleàrics, la Conselleria de Cultura, Particpació i Esports del Govern de les Illes Balears, i la Fundació Baleària.

48 – 2018. “Carloandrés a Eivissa. 1958 – 2018. Obres d’ara, obres d’ahir” Amb el patrocini de l’Ajuntament de la Ciutat amb motiu de les Festes de la Terra 2018, de la Conselleria de Cultura, Participació i Esports del Govern Balear i la Fundació Baleària. Sala Es Polvorí, del 3 al 30 d’agost. Eivissa

49 – 2018. “Carloandrés a Eivissa. 1958 – 2018. Obres d’ara, obres d’ahir” Amb el patrocini de l’Ajuntament de la Ciutat amb motiu de les Festes de la Terra 2018, de la Conselleria de Cultura, Participació i Esports del Govern Balear i la Fundació Baleària. Sala de l’Antic Refectori de l’Ajuntament d’Eivissa, del 3 al 30 d’agost. Eivissa

50- 2019. València. Octubre Centre de Cultura Contemporània. València. del 4 al 27 d’abril. Organitzafa per la Conselleria de Cultura, Participació i Esports del Govern Balear i Acció Cultural del País Valencià. Amb el suport de l’Ajuntament d’Eivissa, el Consell d’Eivissa, l’Ajuntament de Morellala, i la Fundació Baleària.

Llegir més
COL·LECTIVES

A més  a més, de nombroses exposicions celebrades a Eivissa, ha exposat a València, Alacant, Sevilla, Saragossa, Salamanca, Lalín (Pontevedra) Morella (Castelló), Palma, Navas del Marqués (Avila) Madrid , Castelló, a Neuchatel  i  Lavaux (Suïssa) i a Buenos Aires.

Ha participat a diverses Exposicions Nacionals de Belles Arts, Fires d’Art i Subhastes.

1950. Exposició Nacional de Belles Arts. Madrid

1951. “Primera Exposición Bienal de Arte del Reino de Valencia” Medalla i menció honorífica. València

1951. “I Exposición Colectiva de Arte” sala “Artesanía Española” València

1952. Exposició Nacional de Belles Arts. Madrid

1953. “Segunda Bienal de Arte del Reino de Valencia” Ateneu Mercantil. València

1953. Concurso Nacional de Pintura

1955. “Exposición Vicentina”. València

1956. Exposició Nacional de Belles Arts

1956. “VII Exposición de artistas” Casino de Salamanca. Salamanca

1956. “Exposición nacional de Bocetos presentados al Concurso para la decoración de la Capilla del castillo de las Navas del Marqués” del 20 al 28 de junio. Círculo Cultural Medina. Tercer premio. Madrid

1957. “VIII salón de Arte del Casino de Salamanca”. Salamanca

1957. “Concurso Nacional de Pintura de Alicante. Alacant

1959. Chambre Haute de l’Auberge de l’Onde à Saint-Saphorin, Lavaux (Suïssa) Amb Antoni Pomar…

1960. .”Primer Salón de Marzo” “Arte actual” Diputació de València. València

1960. Exposició Nacional de Belles Arts. Barcelona.

1960. Ancienne Imprimerie du Banneret. Neuchâtel (Suïssa) “Carloandrés et Antonio Pomar.  Les poètes d’Ibiza, l’Ile Blanche des Baléares” Del 6 al 31 de desembre.

1962. Exposició del projectes per a la Basílica d’Arantzazu. Direcció General de Belles Arts. Madrid

1962. Galerie Arts et Lettres. Vevey. Antonio Pomar et Carloandrés. Peintres d’Ibiza, l’Ile blanche des Baléares. 17 de febrer al 4 de març

1963. Les Peintres d’Ibiza. Antonio Marí – Carloandrés – Ferrer Guasch – Vicente Calbet – Antonio Pomar. Salle “A la Comète”. Del 14 de desembre al 6 de gener

1964. Primer Salón de Pintura Contemporánea. Castelló

1964. “Pintores ibicencos” Galería El Corsario. A. Prats., Adrián Rosa, Carloandrés, Ferrer Guasch, J. Orvay, Mari Carmén Zaragozá,  Marí Ribas, Pomar, Pilar Villangómez, R. Tur Costa, Sans, V. Calbet. Del 21 de junio al 3 de julio. Eivissa

1964. Galería Tanit. Carloandrés, Pomar, Calbet, Stephan. Del 9 al 18 d’octubre. Eivissa

1964. XXIII Salón de Otoño del Círculo de Bellas Artes. Palma

1965. XXIV Salón de Otoño del Círculo de Bellas Artes. Palma

1966. XXV Salón de Otoño del Círculo de Bellas Artes. Palma

1966. V Salón internacional de Pintura de Pollensa. Pollença

1967. XXVI Salón de Otoño del Círculo de Bellas Artes. Palma

1967. VI Salón internacional de Pintura de Pollensa. Pollença

1968. VII Salón internacional de Pintura de Pollensa. Pollença

1969. XXVIII Salón de Otoño del Círculo de Bellas Artes. Palma

1970. XXVIX Salón de Otoño del Círculo de Bellas Artes. Palma

1971. Exposición Nacional de Arte Contemporáneo.

1971. Galería Xarc. Octubre. Calbet, Carloandrés, Ferrer Guasch, A. Marí, J. Marí, Pomar, F. Riera, etc. Eivissa

1972. Eivissa. Col·lectiva Xarc. 11 d’octubre a  . Amb Antoni Pomar, Riera Bonet i Tony Ribas. Palma

1973. IBIZART. Galeria Blanes. Palma

1974. Quadres de petit format. 25 aniversari de la Caja de Ahorros Provincial de Málaga. Del 22 al 30 de juny. Málaga

1974. Pintores de Ibiza. Palau de la Virreina. Barcelona

1974. IBIZART. Galeria Blanes. Palma

1974. Primer Certamen Internacional de Pintura de las Baleares. Sa Nostra. Palma

1978. Byblos. Exposició Col·lectiva “Mini-Cuadros” Del 20 de desembre al 15 de gener. Palma

1980. Tot Art. Eivissa

1981. Saló de Primavera. Arteivissa. MACE. Abril. Eivissa

1982. IV Saló de Primavera. Arteivissa. MACE. Del 7 de maig al 7 de juny. Eivissa

1983. V Saló de Primavera. Arteivissa. MACE. Eivissa

1983. Exposició amb motiu de la Inauguració de l’Oficina de la “Caja Postal de Ahorros” Eivissa. Antonio Prats, Antonio Pomar, Vicente Calbet, Francisco Riera, Bartolomé Gracía, Carloandrés, Joan Ribas, Lorenzo Bofill, Vicente Ferrer, J. Orvay, José Marí, Paco Torres, Adrian Rosa, Felix Costa

1983. Art i Marcs. Del 10 de desembre al 6 de gener. Eivissa

1984. VI Saló de Primavera. Arteivissa. MACE. Del 7 de maig al 7 de juny. Eivissa

1986. Goya avui, pels artistes d’Eivissa. Galeria Alhadros. Eivissa

1986. Goya avui, pels artistes d’Eivissa. Galeria Alhadros. Saragossa

1992. Exposició Universal de Sevilla 1992. Presència d’Eivissa i Formentera al Pavelló de Balears. Consell Insular d’Eivissa i Formentera

2019. Col·laboració a l’exposició d’Horacio Sapere “Els secrets de la Muntanya” Museu de Mallorca

Llegir més

Reconeixements

Palmarès

  • Premio Molina – Higueras – Pascual de la Reial Acadèmia de Belles Arts de San Fernando. Madrid (1942)
  • Premi “Juan de Ribera” de Pintura. València (1946)
  • Primer artista pensionat de la Caixa d’Estalvis de València. València (1949 – 1951)
  • Menció Honorífica de Pintura de la 1ª Bienal Hispanoamericana de Arte del Reino de València. València (1951)
  • Medalla de Plata de l’Exposició Nacional Homenatge a Sorolla. València (1953)
  • Segon premi del concurs nacional de murals per a l’església del Castell de les Navas del Marquès. Àvila (1956)
  • Medalla d’Or del Grup Filatèlic i del Col·leccionisme de Palma. Palma (2007)
  • Menció honorífica especial de l’Ajuntament d’Eivissa. Eivissa (2018)