Blog

Mor a Eivissa el pintor Rafel Tur Costa

El pintor eivissenc Rafel Tur Costa ha mort a Eivissa víctima de la COVID, que va contreure durant el viatge a Mallorca per inaugurar la seva exposició retrospectiva al Museu d’Es Baluard. El pintor havia complit els noranta-tres anys.
Segons va declarar el seu fill Marcos Tur Witt a la xarxa social Facebook: «Va agafar Covid, però va estar asimptomàtic fins abans-d’ahir. Ha estat tot molt ràpid i no ha sofert res. Fins ahir vam poder parlar per telèfon amb ell. En uns dies organitzarem alguna cosa en l’Estudi Tur Costa perquè els amics pugueu venir a acomiadar-li». Tur Costa ha estat el referent de la pintura abstracta a Eivissa, i un dels pintors més reconeguts.

Biografia

Estudià dibuix a l’Escola d’Arts i Oficis d’Eivissa. La seva formació artística es pot considerar autodidacta. El 1955 entrà en contacte amb professorat i alumnes de l’escola Superior de Belles Arts de Berlín que arribaren a l’illa per seguir un curs de tres mesos de pintura i dibuix, dels quals rebé influència i entrà de ple en el camp de l’art modern. Més tard, la seua amistat amb alguns membres del Grup Ibiza 59 constituí un gran estímul en els inicis de la seva carrera artística.

En 1962 realitzà la seva primera exposició individual. Des de llavors més de cinquanta mostres personals i importants certàmens i exposicions col·lectives avalen la seva trajectòria professional nacional i internacional.

És considerat el primer artista nascut a Balears que desenvolupa el seu personal estil en el camp purament abstracte. Hi ha obra seva al Museu d’Art Contemporani, Eivissa; Col·lecció Pere Serra, 101 pintors, Palma; Casal Solleric, Palma; Museu Pablo Serrano, Saragossa; Museu de Valls, Col·lecció de gravats , Daniel Giralt Miracle; Museo de la Solidaridad, Santiago de Chile; Fundación Ponce, Mèxic; Col·lecció d’Art Contemporani, Institut d’estudis catalans, Barcelona; Col·lecció «Sa Nostra», Caixa de Balears; National Gallery of Modern Art, Hipur Halls, Nova Delhi; Museu d’Art Contemporani «Es Baluard», Palma; Fundació Tren de l’Art, Sóller.

Al llarg de la seva carrera ha rebut diferents premis i mencions, entre ells la Menció Primera, XII Premi Internacional de Dibuix, Joan Miró, Barcelona 1973; Premi Diario de Ibiza, 1997; Premi Ramon Llull de les Arts, 2001, Palma; Medalla d’Or del Consell d’Eivissa, 2019.

L’any 2020, va rebre la Medalla d’Or de les Balears i el Museu d’ Es Baluard li dedicà una exposició retrospectiva.